Ce sunt pronația și supinația

Când încerci să te decizi pentru o nouă pereche de pantofi de alergare, este o idee bună să iei în considerare călcătura ta. În acest sens, este important să ne gândim la pronație și supinație. Dar la ce anume se referă aceste două cuvinte destul de intimidante?

DEFINIȚIA PRONAȚIEI ȘI SUPINAȚIEI

Mai simplu spus, pronația poate fi definită ca unghiul dintre tibia alergătorului și piciorul acestuia.

Pronația este și termenul folosit atunci când piciorul intră în contact cu solul și se rostogolește spre interior. Supinația, pe de altă parte, este atunci când piciorul se rostogolește spre exterior în momentul contactului cu solul.

Pronația și supinația nu sunt, în mod normal,  întotdeauna rele și nu există niciun motiv să crezi că trebuie să le corectezi sistematic.

Aceste mișcări naturale de rotație se datorează multor factori anatomici - cum ar fi flexibilitatea gleznei - și sunt necesare pentru a oferi fluiditatea necesară pe măsură ce piciorul tău intră în contact cu solul în timpul fiecărui pas.

GRADUL VARIABIL DE PRONAȚIE

Cu toții avem propriul nostru mod unic de a alerga datorită diferențelor dintre corpurile noastre, nivelurilor de antrenament și istoricului de accidentări. Și avem și grade diferite de pronație.

Pe măsură ce te deplasezi de-a lungul fiecărui pas, gradul de pronație se schimbă, dar pentru comparație, putem măsura unghiul când piciorul este plat:

  • Unghi mai mare de 10˚: piciorul este foarte pronat.
  • Unghi spre interior între 7˚ și 10˚: piciorul este în poziție de pronație.
  • Unghi spre interior între 1˚ și 7˚: piciorul este considerat neutru. Majoritatea alergătorilor sunt în această categorie.
  • Unghi exterior între -3˚ și 0˚ spre exterior: există un indiciu de supinație.
  • Unghi exterior mai mare de -3˚: piciorul este puternic supinat.

Indiferent de gradul de pronație sau supinație, nu este nevoie să îl corectezi decât dacă un specialist în medicină sportivă a diagnosticat o relație cauză-efect cu apariția unor leziuni.

Gradul de pronație va varia, de asemenea, pe parcursul alergării și va tinde să crească pe măsură ce oboseala face ca boltele tale plantare să se lase din ce în ce mai mult și gleznele să se flexeze și mai tare.

Deci, chiar dacă este util să știi ce fel de călcătură ai, nu este totuși o idee bună să încerci să fixezi un anumit grad de pronație pe ea.

CUM SA STII DACA ESTI PRONATOR, NEUTRU SAU SUPINATOR

Dacă dorești să afli mai multe despre călcătura ta, primul lucru de făcut este să te filmezi din spate în timp ce alergi pe o bandă de alergare. Un simplu smartphone ar trebui să facă treaba bine. Setează-l la filmare cu încetinitorul în timp ce alergi și vei obține toate detaliile de care ai nevoie. De fapt, asta fac majoritatea magazinelor de specialitate.

Un alt indicator bun este să te uiți la tălpile pantofilor de alergare. Dacă pantoful prezintă mai multă uzură pe marginea interioară a tălpii, ești un pronator. Dacă există mai multă uzură pe marginea exterioară a tălpii, ești un supinator.

FĂRĂ LEZIUNI? NICI O PROBLEMĂ!

Alergătorii doresc adesea să-și corecteze pronația sau supinația folosind pantofi care sunt întăriți pe interiorul piciorului sau purtând branțuri sau orteze personalizate.

Cu toate acestea, atâta timp cât alergi fără să te rănești, nu este nevoie să îți corectezi pasul. Dimpotrivă, încercând să-ți modifici mecanica naturală a corpului, mușchii tăi vor fi forțați să se adapteze și vor fi adesea expuși riscului unor noi stresuri periculoase.

Nu putem spune îndeajuns acest lucru: corectează-ți călcătura numai atunci când ești sfătuit de un specialist în medicina sportivă.

CUM SĂ ALEGI PANTOFI SPECIALI PENTRU PRONATORI SAU SUPINATORI?

Astăzi, majoritatea pantofilor de alergare sunt neutri sau universali. Această categorie de pantofi funcționează excelent pentru un număr mare de alergători.

Ai un grad ridicat de pronație sau supinație și suferi în mod regulat de dureri sau accidentărI? Un specialist în medicină sportivă te poate îndruma în direcția unor pantofi anumiți sau te poate sfătui să achiziționezi o pereche de orteze personalizate.

Oricare ar fi cazul, alegerea pantofilor nu ar trebui să se bazeze doar pe tendința de pronație sau supinare a pasului tău. Alte criterii, cum ar fi drop-ul, amortizarea și senzația generală ar trebui să intre, de asemenea, în calcul.